oranje hockeydames

Marc Lammers heeft jarenlang het Oranje dames hockeyelftal getraind. Tot zijn grote frustratie eindigde hij de eerste jaren met zijn team continu op de tweede plaats… Hoe hard zij ook werkten, die gouden plak ging steeds aan hun neus voorbij. Tot hij doorkreeg dat hij zelf het probleem was. Hij werkte vooral aan de zwakke kanten van zijn team:

Als het om persoonlijke ontwikkeling, teamsamenwerking, of organisatieontwikkeling gaat, we zijn in ons nuchtere kikkerlandje snel geneigd de focus te leggen op wat nog niet zo goed gaat. We maken liever van een 3 een 6, dan dat we ons durven onderscheiden en onze energie gebruiken om van een 7 een 9 te maken. En dat is jammer, want dat laatste is een stuk leuker, het gaat sneller en het levert ook nog eens betere resultaten op. Een Wereldtitel, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=6Sf9idr-cxo (Karres scoort 6 keer op het WK van 2006, o.m. met een fenomenale tip-in op 1.04mins… whoa…)

Wat zijn jouw talenten eigenlijk? En belangrijker nog: benut je ze optimaal?
Of weet je het eigenlijk niet echt goed? Dan is het wellicht interessant voor je om, net als Marc, het roer om te gooien. Hierbij een paar tips:

 1. Zet om te beginnen je interne ‘kritische zender’ met beperkende ideeën als: ‘ja maar, dat is toch niet ambitieus…’, ‘wat heb ik nou aan zulke borstklopperij…’ en ‘m’n vriend(in)/collega/vader/zus/baas… ziet me aankomen…’, wat zachter en geef je ‘opbouwende zender’ met: ‘er is er maar 1 zoals ik, dus dan kan ik maar beter zorgen dat ik mezelf word’, ‘wat ik aandacht geef, groeit’, en ‘eigenlijk stel ik mijn vriend(in)/collega/vader/zus/baas juist teleur als ik dit niet doe’ wat meer volume.
 2. Maak eens een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen. Dikke kans namelijk, dat dat de zaken zijn waar je ook nog eens goed in bent. En denk breder dan alleen je werk. Denk ook eens aan wat je als kind graag deed.
  Stel jezelf vervolgens de vraag: waarom vind ik deze dingen leuk? En stel die waaromvraag gerust nog een paar keer. ‘Ja en waarom dan?’ Zo verzamel je de ingrediënten die jou succesvol maken. Schrijf een goed leesbare samenvatting van je bevindingen.
 3. Vraag eens aan een paar mensen die jou goed kennen, wat ze sterk vinden aan jou. Wat zijn jouw talenten volgens hen? En ja, je vraagt alleen naar je talenten. Doe dit bij voorkeur per mail, zodat je de feedback later nog eens kunt teruglezen.
  Schrijf een tweede samenvatting, op basis van de feedback die je hebt ontvangen.
 4. Neem eens rustig de tijd om de twee samenvattingen na te lezen. Wat ervaar je nu? Dat voelt goed, he? Mooi. Dit is waarom ze talent ook wel je ‘sterke kant’ noemen. Zorg dat je dit sterke gevoel de komende tijd elke dag even oproept. Bijvoorbeeld door de mensen die jou feedback hebben gegeven, terug te bellen. Elke dag eentje. Vertel ze wat hun reactie met je deed en wat anderen nog over jou zeiden. Of leg de lijsten naast je bed en lees ze ’s morgens voordat je opstaat. Of schrijf wat steekwoorden op je badkamerspiegel.
 5. Neem actie. Doe elke dag iets, waardoor je je talent benut. Bedenk daarbij dat het zetten van veel kleine stappen uiteindelijk het meest effect geeft. Te grote ambities kunnen ervoor zorgen dat je stilvalt.
 6. Ga op zoek naar de talenten van de mensen om je heen. Prik bijvoorbeeld eens een middag met je team, waarin jullie elkaar vertellen waar de ander sterk in is. Bespreek vervolgens met elkaar hoe jullie elkaars kwaliteiten nog beter kunnen benutten. Ik weet zeker dat jullie samenwerking hiermee een enorme boost krijgt.
 7. Als je een verandering wilt doorvoeren, kijk dan eerst eens naar wat er al goed gaat. Zet daar de spotlights op en begin dan te ontwikkelen. Zo werken mensen met plezier mee aan je verandering en creëer je een solide basis waarop ook stevige noten gekraakt kunnen worden.